banner

Welkom bij Shagall

Ontbijt ideetjes :

Zorg dagelijks voor voldoende variatie in je voeding zodat je lichaam verschillende voedingsstoffen kan opnemen.

 
Zoete rijst met rozijnen :
50 gr rijst per persoon, 10 gr havervlokken, ½ el rozijnen, ½ vanillestokje, geroosterde amandelen, melk (plantaardig - vb rijstmelk of havermelk…)
Was de rijst met koud water en laat 15 min weken voordat je de rijst gaat koken. Zorg dat de melk net 1 cm boven de rijst staat. Op het kleinste vuur is de rijst na ongeveer 30 min afgedekt koken gaar.
Aan het einde van de kooktijd havervlokken en rozijnen toevoegen, alsook de zaadjes uit een half opengespleten vanillestokje.
Garneren met geroosterde amandelnoten. (kan ook kaneel gebruikt worden ipv vanille)
(Bron : Gezond ontbijten met Walter en Karine (Walter OM Faché) Hierin vind je leuke ontbijt-ideetjes.
 
 
Boekweitpannenkoeken met bessencompote :
60 gr boekweitmeel
60 gr amandelmeel
2 eieren
150 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk naar keuze)
2 tl bakpoeder
Snuif zout
60 gr blauwe bessen
1 druppel vloeibare stevia - zelf gebruik ik 1 klein lepeltje kokosbloesemsuiker of rapadura (=oersuiker)
1 el water
Olijfolie (zelf gebruik ik kokosvet bij dit recept)

Meng het boekweitmeel en amandelmeel met snuifje zout in kom.
Voeg een voor een de eieren toe en meng het geheel door elkaar.  
Voeg melk toe en klop tot een egaal beslag.
Meng op het laatste moment bakpoeder toe.
Pan op het vuur. Kleine ronde pannenkoekjes bakken. Als er belletjes ontstaan op de bovenkant kan je de pannenkoeken omdraaien.
Zet een steelpan op het vuur en doe daar de blauwe bessen in met een eetlepel water. (kan ook met bio diepvries bessen) Laat dit op een zacht vuurtje in ong 10 min zacht worden.
Breng op smaak met stevia (of kokosbloesemsuiker of rapadura)
Serveer de pannenkoeken met de warme compote
P.S. :  Deze pannenkoeken zijn zeer zwaar, veel kan je er niet van op, maar ze zijn superlekker!
(Bron: het voedselzandloper kookboek - Pauline Weuring)
 
Gezonde muesli zelf maken :
250 gr havervlokken, 100 gr speltvlokken, 100 gr quinoavlokken (je kan natuurlijk ook andere granen kiezen) 2 el extra vierge olijfolie, 2 eetlepels agavesiroop (niet noodzakelijk), snuifje ongeraffineerd zeezout, snuifje kaneel.
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 170 °. Meng de granen met de olijfolie, zout, kaneel en agavesiroop in een ruime ovenschaal.
Plaats de schaal zo’n 15 min in de oven en laat het geheel afkoelen.
Afgekoeld kan je het lang bewaren in een afgesloten pot.
(Ev mengen met vruchten en noten, serveren met kwark of yoghurt)
 Zelf gebruik ik die muesli in kefir, met 1 eetlepel koolzaadolie en 1 eetlepel chia zaadjes.

200 ml plantaardige melk per persoon (vb rijstmelk, havermelk,...) De avond voordien 40 gr. havermout toevoegen zodat het kan “weken”. De ochtend zelf een klein (bio-)appeltje in stukjes en een paar medjool dadels in stukjes toevoegen.

Plantaardige melk (250 ml ) diepvriesbosbessen, beetje havermout, halve banaan.
Mixen.
Daarna 1 el gebroken gouden lijnzaad toevoegen.
Dit is een ontbijtdrankje dus uitlepelen ipv drinken.
 
Havermoutpap :
Verwarm 40 gr havermout in 200 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk naar voorkeur). Breng dit al roerend aan de kook en laat het gedurende 5 tot 10 minuutjes zachtjes koken.

 
SMAKELIJK !!